Zsírosodás

Zsírosodás

A túlzott mennyiségű zsír sok negatív hatást von maga után: hajhullást, mikróbák és gombák megtelepedését, a fiziológiai pH érték elmozdulását. A zsírosodás gátolja a hajhagyma oxigén ellátását és táplálását. A faggyúmirigy túltermel, visszafolyik a zsír a szőrtüszőbe, bekristályosodik, elzárja a hajhagymát. Ezáltal a hajszál elvékonyodik és kialakul a hajhullás. Az ORising a zsírtúltermelődést specifikált anyagokkal állítja meg, melyek kizárólag természetes alapanyagokból készülnek.


Sebochea (folyékony zsírosodás): a faggyúmirigy túltermel, visszafolyik a zsír nem csak a szőrtüszőbe, hanem a száli részre is szétterül. A hajszál zsíros, szagos, nehéz. A fejbőrön mivel nagyobb mennyiségben és folyékonyabb állapotban van jelen a faggyú, ezáltal a fejbőrről a savköpeny takaró egy részét és ph-ját nem képes biztosítani és így visszatapad a felhám rétegeibe, ami viszkető hajhullást, fejbőr viszketést eredményez.


Seborrhoea (faggyúsodás): a seborrhoea nem csak esztétikai probléma. Viselőjének a látványon túl más kellemetlenségeket is okozhat. A betegség kialakulása alapvetően alkati tényezőktől, genetikai adottságoktól függ. A pubertáskor után mindkét nemnél egyaránt előfordulhat, de bizonyos tünetei főként a férfiak életét keseríti meg. A seborrhoeás elváltozások elsősorban az arc, a dekoltázs, a hát felső részére és a hajas fejbőr területére lokalizálódnak. A seborrhoeások egyébiránt hajlamosak a hajzsírosodásra, a hajkorpásodásra, időnként duzzadt pattanások jelennek meg a bőrükön, illetve kialakulhat náluk seborrhoeás dermatitis (bőrgyulladás) is. Súlyosabb esetben a tünetek szóródhatnak az arc és test területeire is.


A haj zsírosodásának okai


Az egészséges hajkorona fénylő, selymes tapintású és erőtől ragyogó. Amennyiben hajunk olyan, a normálistól eltérő tüneteket produkál, mint a korpásodás, hajszárazság vagy a gyakori, fokozott zsírosodás, az annak a tünete, hogy valami nincs rendben és hajunk természetes egyensúlya felborult. A tünetek hátterében számos ok húzódhat meg, ilyen a hormonok rendellenes működése, a szmog, helytelen táplálkozás, vitaminhiány vagy éppen a helytelen hajápolási módszerek. A hajszálakon eredendően termelődik némi faggyú, hogy megvédje azokat a káros környezeti hatásoktól, sérülésektől. A túl gyakori mosás, tápanyag szegény életvitel és még számos ok felboríthatja a természetes egyensúlyt, ami a faggyúmirigyek fokozott működéséhez vezet.


Zsírosodás

Tippek és trükkök a haj zsírosodása ellen!


Szinte mindenki ismeri az érzést, amikor reggel a tükörbe nézve azt látja, hogy hiába mosott nemrég hajat, az ismét zsíros - ettől a hajproblémától (amit a faggyúmirigyek túlzott működése okoz) a lakosság közel 90%-a szenved.


- Keverjen össze 1 tojássárgáját 1 kávéskanálnyi mézzel, adjon hozzá 2 cl brandy-t, majd jó alaposan dolgozza össze és kenje a hajára. Az eredmény magért beszél!


- Ha Önnek sötét haja van, vegyen 1-2 dkg élesztőt, tegyen hozzá 1 evőkanál kakukkfű, 1 evőkanál borsmenta és 1 evőkanál zsályaesszenciát, végül keverjen hozzá 2 tojásfehérjét. Vigye fel fejbőrére, bugyolálja be, majd fél óra elteltével jó alaposan mossa le.


- A fenti recept világos hajra szinte ugyanez: 1-2 dkg élesztő, 2 evőkanál kamillakivonat és 2 tojásfehérje.
A fenti tanácsokat követve hamar megszűnik a zsírosodás, ám ha ezek a praktikák mégsem válnak be, látogasson el hozzánk budapesti vagy velencei üzletünkbe!