Férfi hajhullás

Norwood skála

A hajhullás kezelésének során figyelembe kell vennünk, hogy mennyire fejlődött ki a hajhullás. Hajgyógyász kollegáink kikérdezik a tüneteiről. A vizsgálat 300x-os nagyítású mikrokamerás műszerrel történik. Fontos, hogy amennyiben járt már nálunk, hozza magával a kapott adatlapot! A férfiak több mint 95%-át érinti az örökletes hormonális hajhullás, mely már 14 éves kortól elindulhat. A 35 év feletti férfiak kétharmada tapasztal némi érzékelhető hajhullást, valamint az 50 év felettiek kb. 85%-a jelentősen ritkuló hajat. A férfiak kb. 25%-a szenved a férfi kopaszságtól már 21 éves koruk előtt.


A legtöbben, akik kopaszodás, zsírosodás, korpásodás együttes tünetétől szenvednek, rendkívül elégedetlenek a helyzetükkel, és bármit megtennének, hogy változtatni tudjanak a betegségen. A hajhullás minden szempontból érinti a kopaszodástól szenvedő ember életét. Megérzik a személyes kapcsolatai, magánéletére és szakmai teljesítményére is kihat a megjelenése.


A férfi diffúz hajhullás jellemzi a legtöbb férfi hajhullást. Noha számos lehetséges ok miatt fordulhat elő kopaszodás, mint például súlyos betegség, bizonyos gyógyszerek mellékhatása, ritkán rendkívül stresszes események, a legtöbb hajhullás oka a férfiak esetén nem más, mint az öröklődés. A férfi kopaszságban szenvedők valójában dihidrotesztoszteron (DHT)-ra genetikailag érzékeny hajhagymákat örökölnek. Azon szőrtüszők, amelyek érzékenyek a DHT-ra, elkezdenek kopni, élettartamuk lerövidül. Végül ezen érintett tüszők nem termelnek kozmetikailag elfogadható hajat. A férfiakat érintő foltos hajhullás kialakulását a hajkorona ritkulása jellemzi. A ritkulási folyamat legérintettebb része a homlok-halánték vonal és a fejbúb. A hajhullás előrehaladtával egyre nyilvánvalóbbá válik a kopaszság a fejtető egészén, így csak a kerek vagy a "patkó" mintájú haj marad meg. Néhány embernél még ez a maradék hajat is befolyásolhatja a DHT.De mi is az a DHT?


Dihidrotesztoszteron (DHT), a tesztoszteron férfi hormon származéka, amely szabályozza a hajhagymák genetikai állapotát és ciklusváltozását. Ennek a hormonnak nem megfelelő és az 5 alfa-reduktáz enzim egyensúlyának megbomlásából erednek a hajhullási problémák. Megfelelő kezeléssel a folyamat lelassul. Fontos tudni, hogy ha időben kezdjük el a hajhullás kezelését, nagy eséllyel megállítható, illetve javítható a fejbőr állapota.