Antioxidánsok és flavonoidok

Írta: Mosolygó Zsolt 2017/10/28 0 Hozzászólás(ok):

Antioxidánsok

 

A hajgyógyászatban kiemelkedően fontos, hogy szervezetünket a szükséges ásványi anyagokkal és nyomelemekkel is támogassuk. A stressz és a környezetszennyezés káros hatásait az egészséges(ebb) szervezet könnyebben kivédi, emellett a hajgyógyász által alkalmazott hatóanyagok is jobban hasznosulnak, ha szervezetünk is maximális fordulatszámon működik. Az antioxidánsok a kulcsai annak, hogy minden, a szervezetünk számára szükséges anyagot megfelelő módon tudjunk hasznosítani. A sejtszintű oxigénhiányos állapotokat is megszüntetik.

 

Ezért fontos, hogy megfelelő minőségben és mennyiségben jussanak a szervezetünkbe ezek az anyagok. Az antioxidáns tartalmú étrend kiegészítők teljes mértékben zöldség és gyümölcs alapúak.Az antioxidánsok a táplálékkiegészítőkben nagyobb koncentrációban vannak jelen. Az iparilag, nagy mennyiségben termelt zöldségekben és gyümölcsökben nincs annyi, amennyi a modern életmód miatt megnövekedett stresszes állapotokhoz szükség van.

 

 

Mik azok az antioxidánsok?

 

 

A szervezetbe zajló oxidatív folyamatok során, természetes módon szabad gyökök keletkeznek. Ezeket a sejtek a saját anyagaikkal, antioxidánsokkal hatástalanítják. Bizonyos helyzetekben (például stressz,betegség) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. A szabad gyökök káros toxikus anyagok, melyek a sejtek funkcióit lassítják, így is felelősek a sejtek öregedéséért is. A szabadgyökök károsítják szervezetünk alkotóelemeit, betegségeket okozva ez által.

 

Miben találhatók antioxidánsok és mik azok a flavonoidok?

 

 

A természetes antioxidánsok például: aszkorbinsav (C-vitamin)retinol (A-vitamin) tokoferol (E-vitamin), valamint a szőlő héjában (és ezáltal a minőségi vörösborokban) található rezveratrol nevű vegyület. Valamint kiemelten fontosak a flavonoid névvel összefoglalható anyagok, melyek a legkönnyebben felvehető csoportot képezik.

 

 

A flavonoidok a növényekben található antioxidáns hatású anyagok, valamint más antioxidánsok hatását is növelik. A flavonoidok nem termelődnek az emberi testben, mégis létfontosságúak. Megkötik a szabadgyököket, és a szervezet pH egyensúlyának fenntartását is segítik lúgosító hatásukkal. Gátolják a vérlemezkék összetapadását, (ami az elektroszmog egyik káros hatása) csökkentik a trombózisveszélyt. Antibiotikum-kezelések, kemo-és radioterápia mellékhatásait csökkentik. Aktiválják az immunrendszert, amely így a szervezetbe került káros baktériumokat és vírusokat hamarabb elpusztítja, az egészséges belső környezetet visszaállítja.

 

Szólj hozzá!